Psarna "Novo mesto" - Irish softcoated wheaten terrier

 

OPIS PASME


Stara irska pasma, izvira iz juzne grofije Munstra v jugozahodni Irski. Je najstarejsa irska terierska pasma. Uporabljali so jo kot lovskega psa terierja oz. vsestranskega lovskega psa, hkrati pa je bil tudi cuvaj in varuh zivine - univerzalec pac, saj je bil v rokah revnih irskih kmetov, ki si niso mogli privosciti vec psov, pa so zato ustvarili psa lovca in hkrati psa pastirja.  

Firecrest

 

Standard izvira iz leta 1937. Glavna pobudnika za razsiritev te pasme sta bila Patrick Blake in Gerard J. Pierce. Kasneje je najvec naredila za pasmo Maureen Holmes, ki je napisala tudi knjigo o tej pasmi.

Glavna znacilnost pasme je svilena dlaka, ki je brez podlanke in ne izpada, ni menjave dlake. Kot pove ime pasme, je barva psenicna in sicer v svetlejsih odtenkih do rdeckaste barve. Po obliki telesa so identicni rskim terierjem, glavna razlika med irskim in mehkodlakim psenicnim pa je v dlaki in v znacaju, saj so mehkodlaki psenicni terierji veliko bolj nezni kljub temu, da so na Irskem imeli oz. se imajo zelo zahtevne lovske preizkusnje za pridobitev vzrejnega dovoljenja, ta preizkusnja je tudi lov na vidre.

 

Danes je ta pasma predvsem v nelovskih rokah, psi iz Irske, namenjeni lovu, pa imajo veliko krajso dlako, kot razstavni psi, sicer pa med njimi ni razlik. Pasma se je hitro razsirila tudi izven Irske, najbolj popularni pa so na Nizozemskem, Finskem in Svedskem. Zelo popularni so tudi v ZDA, kjer pa so pasmo precej spremenili; ti psi imajo krajsi gobec, daljso in gostejso dlako, ki je volnena namesto svilena. Ti psi se od standardnih mehkodlakih psenicnih terierjev ze tako razlikujejo, da delujejo kot druga pasma. Taksne pse vzrejajo v Evropi predvsem v Italiji in na Madzarskem.

Splosen opis: kvadraticen pes z globokim prsnim kosem in lepo uslocenimi rebri. Noge srednje dolge z mocnimi kostmi in majhnimi sapami. Oci morajo biti temno lesnikove in srednje velike. Uhlji so majhni in pobeseni. Glava je zmerno dolga, celnik poudarjen, gobec mocan, enako dolg kot lobanja. Rep je prikrajsan, kjer je to dovoljeno, sicer dolg, odlakan in nosen nad hrbtom. Dlaka je obilna, svilena, rahlo valovita, tudi rahklo skodrana, brez podlanke.

Barva: vsi odtenki psenicne. Mladici se skotijo zelo temni, do 2. meseca postanejo svetlejsi in sicer v razlicnih odtenkih od sivo rjave, rumenkaste, rdeckaste barve, s crno masko, hrbtom, repom in nogami. Postopoma svetlijo in dobijo pravo barvo do 3. leta starosti. Tipicen mladicek pri starosti 2 mesecev ima cisto kratko dlako; mladici ?ameriskih? volnenih psenicnih terierjev pa so izredno puhasti.

Visina okoli 45 do 48 cm, teza 14 - 20 kg.

Po znacaju so odlocni, druzabni, cujeci, zelo navezani na lastnika, odrastejo pozno, za solanje so primerni po 1 letu starosti, v ZDA pogosto tekmujejo v obediencu ali aglilityju. So zelo nezni, primerni za otroke, starejse ljudi ali za dinamicne mlade ljudi. Primerni so tudi za ljudi, ki so sicer alergicni na pasjo dlako, saj tem psom dlaka ne izpada.

Nega je zelo nezahtevna, ni potrebno trimanje, le razcesavanje na vsakih 10 do 14 dni. Za razstavljanje se jih postrize in sicer kratko po uhljih, licih, repu in hrbtu.

 

Dlaka mehkodlakega psenicnega terierja

Po standardu je dlaka svilena, mehka, brez podlanke. Faz menjave dlake ni, dlaka je rahlo valovita do rahlo kodrasta. Dovoljeni so le odtenki psenicne barve, ki nikakor ne sme prehajati v belo ali rjavo dlako. Po celem telesu mora biti pes enakomerno obarvan.

PSA S PRAVILNO DLAKO:

              Honeyrags Island Duke of Villa Rosa                      Camacha Nevan (copyright kennel camacha)

Iz psov, ki so imeli netipicno dlako, veliko gostej?o, temnej?o in z volneno alibombazno

strukturo, so v ZDA vzredili "svoj tip" te pasme, ki ima nesorazmerno kratek trup in dolg vrat. Hoja taksnih psov je seveda netipicna, zaradi volnene dlake prihaja do zelo pogostih koznih alergij pri softyjih taksnega tipa.

NETIPICNI PREDSTAVNIKI:

Mladicki pravega softyja imajo cisto kratko, trdo dlako (t.i. "harsh coat"), mladicki t. i. ameriskega tipa pa imajo ze kot dvomesecni mladici precej dolgo in zelo gosto dlako. Tudi med odrascanjem je razlika ocitna, opazno daljsa i gostejsa dlaka pri ameriskih tipih je predvsem po glavi in nogah.

TIPICEN MLADICEK:

MLADICEK Z NETIPICNO DLAKO:

Se ena znacilnost nestandardnih tipov softyjev je ta, da barva ni enakomerna. Vecinoma so temnejsega odtenka (temno oranzni, rjavi), s skoraj vedno sivimi uhlji in pogosto netipicno crno masko (gobcem).

 

Povezava: Original FCI standard


ZDRAVJE PASME:

                                                          http://www.scwtca.org/health/dnatest.htm